Coachande Ledarskap

Coachande ledarskap är en framgångsrik teknik som används av många ledare och chefer runt om i världen för att hjälpa personalen att nå sin fulla potential genom att skapa motivation och engagemang. Men du kanske undrar mer exakt vad detta innebär och skulle vilja ha hjälp att bemästra coachande ledarskap. Då har du hittat helt rätt!

Vad innebär coachande ledarskap?


Det är väldigt vanligt bland chefer att man leder genom direktiv, detaljstyrning eller kontroll vilket inte alltid fungerar så bra. Istället för att medarbetarna hela tiden behöver gå till chefen när problem uppstår så fokuserar coachande ledarskap på att utveckla medarbetarnas kompetens och motivation vilket gör dem mer självgående och kan själva hitta lösningar på sina problem. Coachande ledarskap leder alltså oftast till ett mer effektivt arbetssätt då chefen får mer tid över att fokusera på andra viktiga saker och medarbetarna blir mer självgående.

Några tips för coachande ledarskap


Det finns en del saker som är väldigt viktiga att tänka på om du som chef vill använda ett coachande ledarskap, här kommer ett par viktiga tips:

Ställ frågor


Att ställa bra frågor är väldigt viktigt, men inte bara vilka frågor som helst utan mer öppna frågor som leder samtalet framåt och som får den andre personen att tänka efter lite. Väl ställda frågor är alltid bra för att leda ett samtal framåt.

Lyssna


Som chef bör du alltid lyssna på vad dina medarbetare har att säga. Oftast märks det väldigt tydligt när en person inte lyssnar på ett samtal. Det är väldigt viktigt att låta personen tala till punkt och att man inte avbryter eller letar efter fel. Att man sedan ställer bra frågor enligt den tidigare punkten visar att man har lyssnat på vad personen säger.

Vi hjälper dig med coachande ledarskap


Att bemästra ett coachande ledarskap är inte helt lätt utan rätt verktyg och kunskap. Vi har jobbat med detta i många år och hjälper dig som ledare och chef att komma igång. På våra ledarskapsutbildningar för coachande ledarskap så varvar vi föreläsningar med övningar, erfarenhetsutbyte och reflektion för att du ska få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Vi har alltid fokus på ditt ledarskap och ger dig verktygen du behöver för att utvecklas inom chefsrollen.

Några exempel på vad du får lära dig på en utbildning inom coachande ledarskap hos oss är:

  • Vad innebär ett coachande ledarskap och hur använder du det i din chefsroll på arbetet?
  • Skillnaden mellan de 3 olika rollerna i ett ledarskap: Ledare, coach och administratör
  • Hur du som chef skapar bra relationer med andra genom aktivt lyssnande och kraftfulla frågetekniker (coachande förhållningssättet)
  • Hur du hanterar konflikter samt en fördjupning i förhandlingsteknik
  • Hur du planerar tiden bättre genom strategisk planering
  • Konkreta metoder för att både ge och ta emot feedback som i sin tur leder till utveckling
  • Hur du kan påverka både ditt eget och andra personers sinnestillstånd

Läs gärna mer om vår coachande ledarskapsutbildning på fliken "utbildningar" där du även kan boka in en 3-dagars kurs hos oss.

Om du har frågor eller funderingar kring hur vi kan hjälpa just dig att utveckla ett coachande ledarskap så tveka inte att kontakta oss!

Utveckling - Känsla - Kvalitet - Kul
Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies. Läs mer här. OK